Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przegl康arki internetowej zezwalaj na zapisywanie ich na urz康zeniu ko鎍owym U篡tkownika. Kontynuowanie przegl康ania serwisu bez zmiany ustawie traktujemy jako zgod na u篡cie plik闚 cookies. Wi璚ej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNO列I /  WΜCHY /  KUCHNIA WΜSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WΜSKA / LEKSYKON KUCHENNY / ZIOx
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
ZIOx
[Powiadom znajomego]  A A A   

Leksykon kuchni w這skiej  - zio豉 w kuchni w這skiej - bazylia, estragon, oregano, rozmaryn, sza逕ia - kuchnia w這ska
 

Zio豉

Zio豉 (erba) - nieod陰czny atrybut kuchni w這skiej. Bez bazylii, oregano i rozmarynu nie by這by kuchni w這skiej. Cz瘰to u篡wane s te melisa, mi皻a, majeranek i sza逕ia.

Bazylia

Bazylia - uwielbiane zio這 we W這szech, stosowane pod ró積ymi postaciami (鈍ie瞠, mro穎ne, suszone, marynowane). Dodawane prawie do wszystkich potraw. Pochodzi prawdopodobnie z Indii, wyst瘼uje w 150 odmianach. Jest eteryczna, delikatna i orze德iaj帷a w smaku. Cz瘰to stosowana do sa豉tek i warzyw. Przy potrawach gotowanych nale篡 j doda pod koniec gotowania. Poddana d逝窺zej obróbce termicznej traci zupe軟ie warto軼i smakowe. Wyj徠kowo dobrze hoduje si j w ma造ch doniczkach w domu.

Estragon

Estragon - cz瘰to stosowany jest w diecie bezsolnej bo poprawia smak niesolonych potraw. 安ie篡 dodawany jest do sa豉tek lub zup. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

Oregano

Oregano - lebiodka pospolita. Jest ro郵in z rodziny mi皻. Ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Nale篡 do gównych przypraw w kuchni w這skiej. Dodawane gównie do da z pomidorami, sosów, pizzy, mi瘰. Podobnie jak rozmaryn jest zio貫m u豉twiaj帷ym trawienie   i antyseptycznym.

Rozmaryn

Rozmaryn - bardzo aromatyczne, bogate w olejki eteryczne zio這 znad Morza 字ódziemnego. Cz瘰to stosuje si rozmaryn w potrawach w這skich mi瘰nych i t逝stych, bardzo u豉twia trawienie. Znane s równie zapiekane ziemniaki z rozmarynem.

Sza逕ia

Sza逕ia - przyprawa pochodzi z wybrze瘸 Morza 字ódziemnego. Znana w staro篡tnym Rzymie jako ro郵ina lecznicza. Stosowana po uk御zeniu w篹a, problemach z pami璚i, wzrokiem i 穎陰dkiem. Uwa瘸na za ro郵in magiczn, odstraszaj帷 z貫 duchy i zapewniaj帷 d逝gowieczno嗆. Ma lekko gorzkawy, korzenny smak. Cz瘰to u篡wana w kuchni w這skiej zw豉szcza do przyprawienia kapusty, grochu, pomidorów. Dobrze komponuje si z rozmarynem przy baraninie i innych t逝stych mi瘰ach.

 + dodaj informacj lub opini

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znak闚)

Tre嗆:

(Maksymalnie 5000 znak闚)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znak闚)

  

Ukryj pola

Powr鏒

W這chy   :   W這chy zdj璚ia   :  W這chy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze