Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / SMAKI ITALII - zdjęcia / STRAGANY
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
Stragany
autor fotografii: Małgorzata Kistryn
trufle najsłynniejsze oczywiścieto  te piemonckie z Alby, ale np. w Toskanii region San Miniato z nich słynie, a czarne truflle bardzo cenione pochodzą z miasteczka Norcia ( Nursja ) w Umbrii
pieczywo z Apulii , w tle słynny chleb z Altamury DOP, o ile się nie mylę,  to pierwsze pieczywo w Europie, które otrzymało Chronioną Nazwę Pochodzenia ( DOP)
targ przy Rialto w Wenecji
wyroby z białej i czarnej czekolady na targach świątecznych w miasteczku Cison Valmarino w Veneto
stragan z różnymi odmianami radicchio, centralnie to owalne, najbardziej gorzka odmiana to Radicchio Rosso di Treviso odmiana precoce, cudowna np. do grilowania, do risotto
lubię tę serdeczność włoskich sprzedawców, nigdy nie chcą wcisnąć nam kitu, wolą poradzić , że kilka straganów dalej jest coś odpowiedniejszego dla nas niż sprzedać nam podobny towar swój, ale wg nich nie tak dobry do naszych celów
lubię ten uśmiech sprzedawców wtedy kiedy nawet kupiliśmy coś za pół euro, a nawet gdy tylko o coś zapytaliśmy
STRAGANY
[Powiadom znajomego]  A A A   

Tradycja i region

Co właściwie sprawia, że jedne kraje wydają nam być się bliższe, inne dalsze, a o niektórych nigdy właściwie nie myślimy?

Dlaczego to Włochy zawojowały serca tak wielu Polaków? Dlaczego od wielu lat tworzę ten portal wraz z pomocą ludzi zafascynowanych krajem z południa Europy, którego kształt przypomina buta?

Patrząc na zdjęcia p. Małgorzaty Kistryn związane z nazwijmy to umownie „żywnością” nie mogę się oprzeć wrażeniu, że słowo "tradycja" ma tu kluczową rolę. Drugim słowem – które niejako poszerza w tym wypadku znaczenie pierwszego – to słowo "region”. Połączenie tych dwóch słów tworzy magię, której wielu oddaje się bez reszty planując czy tylko marząc o odwiedzeniu tego zakątka Europy, w którym tak wiele niezwykłości może nas spotkać.

Włochy dały nam bowiem zarówno cudowną-cudowność obcowania z dziełami Michała Anioła, jak i tę cudowność doświadczania pomysłowości człowieczej w kwestii smaków jakie można uzyskać z płodów ziemi.

Padło tu słowo „tradycja”. Nie sposób je pominąć albowiem w czasach, w których co rusz odrzucamy to co jeszcze wczoraj było dobre – to właśnie tradycja zaczyna się jawić jako jedyna, wiecznotrwała wartość. Tradycja to doskonalenie „jednego” w obrębie czasu. Dziś już nie doskonalimy – odrzucając co było i tworząc niemal od podstaw nowe. To nowe – nigdy nie zbliży się nawet o źdźbło do tego – co jest efektem pracy i pomysłowości tak wielu pokoleń – dlatego dziś, bardziej niż kiedykolwiek wierzę w tradycję. Dlatego dziś – spoglądam na zdjęcia Pani Małgorzaty i w najprostszy sposób zazdroszczę tej cudownej różnorodności, która niestety wskutek wielu niefortunnych zdarzeń ominęła nasz czas i nasze miejsce. Ale mam nadzieję – że kiedyś młodzi ludzie poszperają w starych zapiskach i przypomną, że i tu – w tym miejscu Europy w jakim przyszło nam żyć – przez ostatnie tysiąc lat wiele się zdarzyło ..


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Urok straganów

2013-01-06

Pani Małgorzato- cóż można powiedzieć...? Ślinka napływa do ust a tęsknota za Italią rośnie. Wielką przyjemność sprawiły mi zwłaszcza zdjęcia w scenerii świątecznej, bo to tak jakbym choć jakąś małą cząstką też tam teraz była...
Jak zawsze piękne, rodzajowe ujęcia, serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w 2013 roku

:: Alexandra

Buon anno 2013 !

2013-01-06

Oczywiście przesyłam serdeczne życzenia również dla Pana Jarosława i wszystkich współtworzących portal italia-italia, który pozwala nam być na bieżąco z ukochaną krajem :-)

:: Alexandra

FELICE ANNO NUOVO

2013-01-07

Pani Alexandro, dziękuję za życzenia i z przyjemnością je odwzajemniam! Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich Miłośników Italii i oczywiście wielu wspaniałych podróży! TANTI AUGURI!

:: Małgorzata Kistryn

Smakołyki a opera.

2013-01-08

Witam Państwa,

ten tytuł to nie przypadek, to nie zbitka słowna dla wywołania wrażenia. Widziałem niedawno film z Rickiem Steinem w roli głównej, znanym angielskim restauratorem, autorek wielu książek i filmów o tematyce kulinarnej. A dotyczył on związków między włoską operą, a jedzeniem. Nie będę opisywał treści filmu (pewnie będzie kiedyś powtórzony – BBC HD), ale puenta jest taka, że ten tytułowy związek istnieje. Najwięksi twórcy włoskiej opery: Puccini, Verdi, Rossini byli smakoszami. Więc oprócz słońca, błękitu nieba, tradycji, dzieł sztuki, zabytków, straganów pełnych wykwintnych smakołyków, dorzućmy jeszcze do tego włoskiego garnka operę. To już pełnia szczęścia. I takich przeżyć życzę wszystkim Państwu w 2013 roku; smakowania tego wszystkiego razem lub osobno, aby te smaki wywoływały w przyszłości same najlepsze wspomnienia i były inspiracją do dalszego poznawania tego kraju w całym jego bogactwie.

:: Henryk Bieroński

włoski tort, la dolce vita

2013-01-09

jak bym dorzuciła to tego garnka jeszcze włoską serdeczność, spontaniczność i radość cieszenia się życiem,sztukę biesiadowania na co dzień i od święta no i szeroko pojęte made in Italy - tradycyjne rzemiosło artystyczne, ale także produkty codziennego użytku zaprojektowane z fantazją i dbałością o detal, disign all'italiana, moda, samochody -
i.... i.... zostawię innym coś do dorzucenia :)

:: Małgorzata Kistryn

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze