Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / TOSKANIA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
TOSKANIA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Toskania

Bogactwo i zróżnicowanie Toskanii przejawia się także w różnorodności stołu - od warzyw i owoców poprzez ryby morskie i owoce morza po dziczyznę. Tu niemalże każde z miast może pochwalić się specjałem znanym zarówno w regionie jak i znacznej części kraju.

Kuchnia często jest prosta, wiejska i pomysłowa - przykładem jest jedno z bardziej popularnych dań pinzimonio. Warzywa pokrojone w cząstki, wystawione w dużej misie, do tego podawany chleb nasmarowany czosnkiem i oliwa.

Odmienność produktów toskańskich

- specyficzny chleb bez dodatku soli, który towarzyszy niemal każdemu posiłkowi.
- oliwa inna niż w pozostałych częściach kraju wytłaczana z nie całkiem dojrzałych owoców, dzięki temu ma niską kwasowość i delikatną goryczkę w smaku.
- makaron nie jest tak popularny jak w innych regionach Włoch, głównie dominują zupy, chleb, kasza i ryż.
- mięsa w tym regionie są bogato doprawiane przyprawami, których mieszanka znalazła swoja toskańską nazwę. Głównie w jej skład wchodzi rozmaryn, bazylia i tymianek.
- warzywa głównie królujące w kuchni toskańskiej to: świeży szpinak, szparagi, bób, fasola cannelini podawana zazwyczaj z makaronem lub samą oliwą i cavolo nero, rodzaj czarnej kapusty o bardzo aromatycznych liściach.

Potrawy toskańskie

Cacciucco - przepyszna  zupa  rybna
Fiorentina czyli bistecca alla Fiorentina - wysoki na przynajmniej 3 cm. schab z kością smażony przez 6 min z każdej strony. Wołowy z rasy krów Chianina
Il panforte - słodka delicja z migdałów, orzechów i owoców kandyzowanych
Il castagnaccio - ciasto z mąki kasztanowej z dodatkiem orzeszków pinii

Toskania - Aquacotta - zupa  warzywna

- 50 g oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- papryka peperoncino
- 2 duże pędy selera naciowego
- 2 marchewki
- 6 dojrzałych pomidorów
- litr wody
- 6 jaj
- 6 kromek chleba ozłoconego wcześniej na maśle (można natrzeć ząbkiem czosnku)
- ser do posypania

Na oliwie udusić cebulkę, czosnek i papryczkę do momentu, aż cebula będzie miękka. Pokroić marchewkę, zielone kłącza selera i pomidory. Dodać do cebuli i zalać osoloną wodą, gotując przez przynajmniej 20 min. Do gotującej się zupy wbić surowe jajka starając się by zachowały formę jajka sadzonego. Gotować do momentu aż jajka będą gotowe. Podawać zupę na ułożonym poprzednio na talerzu ozłoconym chlebie i posypać wszystko serem.

Produkty regionu toskańskiego:

Ser Pecorino

Pecorino - ser owczy, bardzo twardy o intensywnym zapachu. Jego najbardziej znane odmiany to Pecorino Romano - rzymska i Pecorino Toscano - toskańska.

Ser Marzolino

Marzolino - ser owczy o owalnym kształcie wyrabiany w okolicach Chianti.

Ser Riccotta

Riccotta - rodzaj białego twarogu, bardzo delikatny w smaku, wyrabiany z mleka owczego nie solony.

Lardo

Lardo długo dojrzewająca słonina. Toskański smakołyk.

Prosciuto di Toscana

Prosciuto di Toscana - toskańska szynka suszona co najmniej rok czasu

Rigatino

Rigatino - konserwowany boczek

Toskańskie wina

Toskańskie wina to głównie czerwone ciężkie, znane i doceniane na całym świecie.

Winorośl, która króluje w Toskani to odmiana sangiovese. Głównym obszarem upraw winnic jest region Chianti. Wino z napisem Chianti jest dosć podstawowe w smaku, szukając czegoś bardziej wyrafinowanego powinniśmy kierować się napisem na etykiecie, który będzie miał nazwę jednego z podobszarów Chianti. Podobszary oznaczają nazwy wzgórz otaczajacych Chianti np. Arezzo, Piza, Siena - Chianti Colii Aretini,Chianti Colli Pisane czy Chianti Colli Senesi. Jednak najważniejszym i najbardziej popularnym podobszarem jest sam środek Chianti i wino Chianti Classico. To względem tego wina wprowadzono przepisy mające utrzymać jego najwyższą jakość.

Jeszcze bardziej wyostrzono normy z apelacji DOC na DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Obok tych skrótów dających nam zapewnienie o kontrolowanej jakości wina widnieje wizerunek czarnego koguta (gallo nero), symbol Chianti.

Najlepsze i popularne toskańskie wina to :

Chianti Classico, Brunello di Montalcino dojrzewające nie krócej niż 4 lata - najbardziej prestiżowe, lżejsze i krócej dojrzewające Rosso di Montepulciano, czy słodkie, mocne rodzynkowe Vinsanto. Tradycyjnie w Vinsanto moczy się toskańkie bardzo twarde ciasteczka z kawałkami migdałów - cantuccini.

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze