Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / WYBRANE PRZEPISY / SOSY
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
SOSY
[Powiadom znajomego]  A A A   

SOSY

Sos beszamelowy

- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- 150 g startego parmezanu /opcjonalnie/
- sól i pieprz

Na patelni rozpuścić masło i na nim zasmażyć mąkę cały czas mieszając. Nie powinna się zrumienić. Zdjąć z ognia i dodać wcześniej ugotowane z gałką muszkatołową mleko. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać  trochę startego twardego żółtego sera, na sam koniec i dobrze wymieszać.

Pesto

- 3 łyżki oliwy extra  virgin
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka świeżych liści bazylii
- 3 łyżki startego świeżego parmezanu

Liście bazylii delikatnie umyć i osuszyć. Zmiksować razem z czosnkiem, orzeszkami i serem. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać oliwę. Miksować do momentu, aż sos będzie gładki. Można przechowywać w lodówce.


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze