Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / LEKSYKON KUCHENNY / SERY
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
SERY
[Powiadom znajomego]  A A A   

Włoskie sery - Gorgonzola, Grana padano, Mascarpone, Parmezan

Sery

Sery (Formaggio) - we Włoszech jest około 400 gatunków serów. W starożytności były wytwarzane tylko kozie i owcze, a w średniowieczu dołączyły do nich krowie i bawole. Do najbardziej popularnych należą:

Caciocavallo

Caciocavallo - jego nazwa związana jest z miejscem, w którym leżakował - obok końskiego siodła (cavallo - koń) i oliwy z octem winnym.Ser podpuszczkowy z mleka krowiego, z dodatkiem owczego. Formowany w kształcie kręgla. Wytwarzany na Sycylii i w regionach południowych. Długość jego dojrzewania określa smak - należy do łagodnych, ale im dłużej dojrzewa, nabiera mocniejszego charakteru.

Marzolino

Marzolino - ser owczy o owalnym kształcie wyrabiany w okolicach Chianti.

Fontina

Produkowany jest z owczego mleka, dojrzewa około 2 miesięcy, jest delikatny w smaku i często wykorzystuje się go w postaci tartej jako dodatek do innych potraw. Zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających. Sery tego typu produkuje się poprzez ścinanie mleka podpuszczką - tj. enzymem trawiennym znajdującym się w śluzówce żołądka cielęcego. Dziś często jednak podpuszczka ma charakter syntetyczny.

Gorgonzola

Gorgonzola - ser z mleka krowiego, z rodziny serów pleśniowych. O bardzo intensywnym smaku i zapachu.

Grana padano

Grana padano to twardy, aromatyczny ser z krowiego mleka. Często ucierany i dodawany do makaronów.

Mascarpone

Mascarpone - biały, tłusty i śmietanowy ser pochodzący z regionu Lombardii. Głównie dodawany do słodkich potraw, jak do słynnego Tiramisu.

Montasio

Produkowany jest z Krowiego mleka, jest delikatny w smaku i często wykorzystuje się go w postaci tartej jako dodatek do innych potraw. Zaliczany do serów podpuszczkowych.

Mozzarella

Mozzarella - pozyskiwana z mieszanki mleka bawolego i krowiego. Bardzo tłusta, o delikatnej konsystencji. Często podawana z pomidorami i bazylią.

Parmezan

Parmezan (Parmigiano Reggiano) - ser krowi, moczony w solance i dojrzewający nawet do 3 lat. Jest najbardziej charakterystyczny i najczęściej dodawany do potraw. Twardy i chropowaty, często ucierany, ale też znakomity do przystawek.

Pecorino

Pecorino - ser owczy, bardzo twardy o intensywnym zapachu. Jego najbardziej znane odmiany to Pecorino Romano - rzymska i Pecorino Toscano - toskańska.

Ricotta

Ricotta - rodzaj sera białego, delikatniejszy niż twaróg, łagodny, często jadany na słodko.

Stracchino

Stracchino - miękkie sery produkowane w regionie Lombardii.

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze