Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / FILARY KUCHNI WŁOSKIEJ / PIZZA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
PIZZA
[Powiadom znajomego]  A A A   

PIZZA - krótka histora włoskiej pizzy

PIZZA - początki

Początki pizzy sięgają poza Włochy do czasów starożytnej Grecji. Tam bowiem wypiekano placki posypane ziołami i z dodatkiem oliwy z oliwek. W miarę rozpowszechniania się, dzięki prostocie przygotowania i charakterystycznemu smakowi dotarły do starożytnego Rzymu i upowszechniły, zwłaszcza na południu.  Z czasem, gdy kolejnym komponentem stały się pomidory upowszechniła się nazwa pizza.

Kariera potrawy rozpoczęła się w chwili zainteresowania się nią dworu sabaudzkiego, a konkretnie królowej Małgorzaty. Na jej życzenie piekarz Rafael Esposito przygotował placek, w którym już wedle swojej inwencji powiązał pomidory z bazylią i mozzarellą tworząc niejako odnośnik do flagi włoskiej.

Międzynarodowa sława przyszła po drugiej wojnie światowej kiedy to pizza zaczęła się pojawiać w Stanach Zjednoczonych rozpropagowana przez żołnierzy, którzy zetknęli się z nią na froncie włoskim.

PIZZA  - CIASTO

- 4 dkg drożdży
- 80 dkg mąki
- 0,5 l szklanki letniej wody
- 8 łyżek oliwy extra virgin
- szczypta cukru i soli


: : Rozkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru, 2 czubate łyżki mąki i 4 łyżki wody. Lekko wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pozostałą część mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięte drożdże, wodę i sól. Po połączeniu wlać oliwę. Wyjąć ciasto z miski i wyrabiać energicznie na stolnicy. Podsypać mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

: : Przełożyć wyrobione ciasto do miski. Odstawić w ciepłe i chronione od przeciągów miejsce, aby mogło wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

: : Rozwałkować ciasto na odpowiadającą grubość i wyłożyć nim natłuszczoną oliwą blachę. Z wierzchu również ciasto posmarować oliwą.

: : Po nakłuwać lekko widelcem, posmarować sosem pomidorowym i ułożyć wybrane składniki /tarty ser posypać na spodzie, na nim układać inne składniki uniknąć można wtedy nadmiernego przypalenia sera/.

: : Wstawić do bardzo gorącego piekarnika 220 stopni na 15-20 min. do zrumienienia brzegów ciasta


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze