Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / PIEMONT
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
PIEMONT
[Powiadom znajomego]  A A A   

Piemont

Piemont zachwyca potrawami z grzybów, słynne i kosztowne białe trufle są dodatkiem wielu wyrafinowanych dań.  Z drugiej zaś strony rozwinięta kuchnia chłopska ma wiele do zaoferowania dla wytrawnych smakoszy. Polenta, ryż, duże ilości czosnku, makarony ... Równie obficie występują tu dania z dziczyzny jak i regionie Toskanii.

Bagna Calda - sos z solonych sardeli z czosnkiem jako dodatek do warzyw
Grissini - długie paluszki chlebowe
Bollito misto  -  rożne rodzaje mięs gotowane z warzywami i podawane z sosami
Patate alla savoiarda  - ziemniaki zapiekane w mleku z parmezanem
Bagnetto Verde  -  sos piemoncki do gotowanych mięs,wędlin i warzyw
Zabaione  - (albo zabaglione) - deser typu kogel mogel z alkoholem

Piemont - Bagnetto Verde - sos piemoncki do gotowanych mięs,wędlin i warzyw

- 2 pęczki pietruszki
- miąższ (środek) bułki
- ocet winny
- ugotowane żółtko
- 2 sardele z ryby sola (acciuga)
- ząbek czosnku
- oliwka z oliwek

Miąższ z bułki namoczyć w occie przez kilka minut, następnie dobrze odcisnąć. Pietruszkę z resztą składników zmielić po czym dodać oliwę z oliwek i wymieszać.

Zabaione

(albo zabaglione)

- 1 jajko
- 4 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 4 kieliszki likierowego białego wina albo amaretto

W rondelku podgrzewamy wodę. W międzyczasie w misce ubijamy żółtka z jajkiem i cukrem pudrem na pianę. Wkladamy miskę ze składnikami do garnka z gotującą się wodą, ciągle mieszając, dolewać stopniowo wino lub likier, aż krem będzie miał konsystencje pianki. Krem można podawać na ciepło. Jeśli podajemy go na zimno należy mieszać krem jeszcze po wyjęciu z wody, aż się schłodzi. Do smaku można dodać wanilię, skórkę cytrynową lub włożyć do środka małe ciasteczka.


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze