Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / WYBRANE PRZEPISY / PASTA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
PASTA
[Powiadom znajomego]  A A A   

PASTA

SPAGHETTI  alla CARBONARA

- 350 g spaghetti
- 2 żółtka
- 50 g tartego parmezanu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g śmietany
- 1 szalotka posiekana
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Boczek, szalotkę, czosnek i rozmaryn smażyć na rozgrzanej patelni. Śmietanę ubić z żółtkami, parmezanem i gałką muszkatołową. Ugotować spaghetti według czasu wskazanego na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do miski i polać mieszanką śmietany i żółtek. Następnie delikatnie przełożyć na patelnię z usmażonym boczkiem i wymieszać. Posypać natką, podawać gorące.

FUSILLI Z SOSEM POMIDOROWYM

- 60 dag makaronu fusilli
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag tartego parmezanu
- 2 pęczki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Obrane ze skórki i pokrojone pomidory zmiksować z czosnkiem, bazylią, serem i oliwą Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente, odcedzić i połączyć z sosem.

PASTA alla NORMA

- 350 g spaghetti
- 2 bakłażany
- 0,5 kg pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 500 g sera ricotta salata
- 3 łyżki liści bazylii posiekanych z oliwą
- oliwa extra virgin
- sól i pieprz

Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Posolić, odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.Opłukać pod zimną wodą i wysuszyć. Na rozgrzanej oliwie lekko zrumienić posiekany czosnek i dodać bakłażany. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z oliwy i poukładać na papierowych ręcznikach, aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Do pozostałej po bakłażanach oliwy dolać oliwę z bazylią. Pokrojone w dość duże kawałki pomidory smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 min. Spaghetti ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z pomidorami na patelni. Przełożyć na głęboki półmisek i obłożyć bakłażanami. Posypać rozdrobnionym serem. Podawać na gorąco

PENNE Z KREWETKAMI

- 40 dag makaronu penne
- 2 średnie cukinie
- krewetki
- 3 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- oliwa z oliwek
- szczypta szafranu
- pęczek bazylii
- sól, pieprz

Czosnek pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni. Lekko podsmażyć, nie rumieniąc. Wlać białe wino, chwilę gotować. Dodać świeże krewetki, cukinię pokrojoną w pół plastry, sól, pieprz. Po chwili dodać szczyptę szafranu. Wrzucić ugotowane al dente penne i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Posypać i wymieszać z zieloną pietruszką i bazylią.

TAGLIATELLE Z CUKINIĄ

- 40 dag makaronu tagliatelle
- 4 młode średniej wielkości cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 3 łyżki startego parmezanu bądź innego twardego sera
- sól i świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody i odcedzić.

Cukinie obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cukinie i drobno posiekany czosnek. Pomidory pokrojone w kostkę /wcześniej sparzone i obrane ze skóry/połączyć z cukinią na patelni. Doprawić posiekaną bazylią, solą i pieprzem .

Dusić na wolnym ogniu przez ok 15 min. Do sosu dodać makaron, wymieszać i posypać startym parmezanem.


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze