Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / FILARY KUCHNI WŁOSKIEJ / OLIWA Z OLIWEK
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
OLIWA Z OLIWEK
[Powiadom znajomego]  A A A   

Historia namaszczona oliwą ( z oliwek)

OLIWA Z OLIWEK

Oliwa - złoty napój bogów - od czasów starożytnych pozyskiwana była z owoców drzew oliwnych. Tysiące lat służyła krajom basenu morza śródziemnego jako środek płatniczy. Namaszczano nią królów i kapłanów, tak by mogli nawiązać silniejszą więź z bogami. Zapewniała boskie błogosławieństwo, uzdrawiała i odstraszała złe moce.

DRZEWKO OLIWNE

Opiewane w literaturze i sztuce jako symbol pokoju i płodności, lubi klimat ciepły i suchy. W uprawie dość trudne, kapryśne, choć akceptuje mało urodzajne i suche gleby. Drzewko mimo, że wiecznie zielone zaczyna owocować dopiero po 10 latach, a owoce wydaje raz na dwa lata. Jest za to hojne i długowieczne rosnąc nawet i 2 tysiące lat. Niektóre z drzew oliwnych osiągają ponad 15 metrów wysokości.

Wielkie oliwne sady przechodzą z pokolenia na pokolenie, a rozpoczynający hodowle bardziej czynią to z myślą o swoich potomkach niż o sobie.

OWOCE

Na owoce trzeba długo czekać i nie można ich od razu kosztować. Oliwek nie zbiera się w dni deszczowe, ponieważ mokre owoce szybciej gniją. Surowe są w zasadzie niejadalne, muszą być odpowiednio spreparowane zawierają bowiem gorzki glikozyd. Po długim moczeniu w słonej wodzie, w ługu, pasteryzowane, kiszone, pozwalają się smakoszom rozkoszować wydobytym smakiem.

Oliwki w słonej zalewie często też sprzedaje się bez pestek i faszeruje słodkimi migdałami, kaparami, papryką, cebulkami koktajlowymi lub filecikiem anchois. Bogate w związki mineralne i witaminy z grupy A i B.

RODZAJE OLIWY Z OLIWEK

Tylko 10% zebranych oliwek przeznaczone jest do bezpośredniego jedzenia, z 90% wytwarza się oliwę. Pierwsze tłoczenie na zimno następuje w ciągu 24 godzin od zbioru oliwek. W zależności od odmiany i terminu zbioru oliwa ma całą gamę odcieni od żółtego po ciemno-zielony. W handlu posiada różne oznaczenia w zależności od sposobu tłoczenia.

oliwa "PRZYDOMOWA" - w wypadku niewielkich producentów możemy liczyć na szczególną dbałość zarówno w fazie dojrzewania, jak i zbiorów. Pierwsze tłoczenie jest bardzo delikatne i w zasadzie nie wchodzi na rynek, lecz jest przeznaczone do domowego użytku. Jeśli, któryś z producentów zdecyduje się sprzedać tak przygotowaną oliwę jej cena może osiągnąć ponad 100 zł za litr.

oliwa EXTRA VERGINE (extra virgin olive oil) - to najwyższej jakości czysty ekstrakt otrzymywany w wyniku wytłaczania na zimno dojrzałych oliwek. Doskonały do spożycia na surowo jak i smażenia w wysokich temperaturach. Przebogata w wartości odżywcze. Może być lekko mętna i z osadem. Ponieważ jest wrażliwa na światło i powietrze pakuje się ją w ciemne szkło.

oliwa VERGINE (virgin olive oil) - procesowi rafinowania poddane są oliwki wcześniej już wytłoczone.

oliwa SANSA (olio di sanse rettificato) - pozostałe po tłoczeniu wytłoki oliwne poddawane są działaniu rozpuszczalników, a następnie poddaje się rafinacji. W wyniku tego powstaje produkt nazwany ze względu na wyjątkowo niską jakość oliwą z wytłoków oliwnych - SANSA, POMACE. Aby nadać mu smak i zapach utracony pod wpływem działania wysokiej temperatury i rozpuszczalników dodaje się do niego niewielkie ilości oliwy wyższej jakości.


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

oliwa z Hiszpanii

2009-05-21

tak naprawde, to najlepsza oliwa pochodzi z południa Hiszpanii, z Andaluzji. wiecej mozecie przeczytac na stronie Agencji Andaluzji Extenda - naprawde warto zajrzec.

:: oliwa

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze