Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / FILARY KUCHNI WŁOSKIEJ / OCET BALSAMICZNY
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
OCET BALSAMICZNY
[Powiadom znajomego]  A A A   

Ocet balsamiczny - aceto balsamico

Znany już za czasów Juliusza Cezara, ale najbardziej rozpowszechniony i kultywowany w XV-wiecznej kuchni włoskiej. Kolebką tego produktu jest Modena i Reggio Emilia, gdzie panował ród książęcy d’Este, który przyczynił się do podniesienia jego rangi. Ofiarowywany ważnym osobistością czy władcom był produktem luksusowym wymienianym niekiedy w posagach wysoko urodzonych. Ocet powstaje w długotrwałym procesie fermentacji moszczu winogron i leżakowaniu w dębowych beczkach. Najlepszy ocet osiąga znaczną cenę ponieważ samo przygotowanie go trwać może latami (nawet ponad 20). Ma ciemny kolor, specyficzny aromat i smak. Używany w małych ilościach jako dodatek do sałat, wędlin, serów a nawet do deserów.

 

Dobrej jakości ocet posiada certyfikat Włoskiego Konsorcjum Octu Balsamicznego z Modeny i agencji Cermet – kontrolera jakości octu.

Ocet balsamiczny stosuje się jako dodatek do dań i wzbogaca się je niewielka jego ilością - bardziej by podkreślić smak i aromat niż zdominować potrawę. Dodaje się go zazwyczaj w końcowej fazie przygotowania dania.


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze