Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przegl康arki internetowej zezwalaj na zapisywanie ich na urz康zeniu ko鎍owym U篡tkownika. Kontynuowanie przegl康ania serwisu bez zmiany ustawie traktujemy jako zgod na u篡cie plik闚 cookies. Wi璚ej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNO列I /  WΜCHY /  KUCHNIA WΜSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WΜSKA / FILARY KUCHNI WΜSKIEJ / MOZZARELLA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
MOZZARELLA
[Powiadom znajomego]  A A A   
Mozzarella -  w這skie sery - czym jest mozzarella dla W這chów?

tekst: Ryszard Jurzak
zobacz galeri zdj耩 z produkcji mozzarelli

W這skie barwy narodowe to Zielony jak bazylia, Bia造 jak mozzarella i Czerwony jak pomidor. Takie jest t逝maczenie W這chów odno郾ie kolorów na fladze!

Na pocz徠ku chcia豚ym opisa czym jest mozzarella dla W這chów. Otó to co wi璚ej ni nasz oscypek gdy niemal瞠 codziennie jest ona u nich na talerzu. Jak oscypek? - bo tak samo jak nasz oscypek ma by wytwarzany z mleka owczego tak i mozzarella ma by wytwarzana w 100 % z mleka bufali. Bufala to taka nasza krowa, tylko, 瞠 wygl康a o wiele gro幡iej. Jej mleko jest o wiele bardziej t逝ste, dlatego te idealnie nadaje si do produkcji serów. W regionie Kampanii, na po逝dniu W這ch znajduj si wielkie fermy gdzie hoduje si bufale, z których mleka wyrabia si ten ser. Jednak 100% sk豉du nie jest prawd. W這si nie przyznaj si do tego, ale mleko krowie to ok. 60% sk豉du produkowanej mozzarelli, reszta za to mleko bufali.

W przeciwie雟twie do oscypka , który jest produktem regionalnym i jedzonym g這wnie na po逝dniu Polski, mozzarella, cho wytwarzana tylko w niektórych regionach Itali, spo篡wana jest w ca造ch W這szech.

Produkcja mozzarelli jest ca造m ko貫m nap璠owym, które poci庵a za sob tysi帷e r彗 do pracy. Zak豉d, w którym produkuje si mozzarell nosi nazw caseificio. Zatrudnienie znajduj ludzie przy produkcji opakowa (wiadra, kadzie, sita itp.), folii do której jest pakowana mozzarella, kierowcy rozwo膨cy mozzarell do sklepów, sklepy, które j sprzedaj, a dodatkowo przemys ch這dniczy, który przechowuje si mleko buffali w okresie kiedy jest go nadmiar.

Mozzarella jest produkowana codziennie i to tak aby ju z samego rana jako fresca znale潭 si w sklepach. Jej proces produkcyjny zaczyna si dzie wcze郾iej, gdy ju oko這 godziny 23 mleko jest nalewane do kadzi i po dolaniu odrobiny podpuszczki (ok 90 ml na 1000 l mleka) oczekuje si, a mleko sztucznie si skwasi. Po ok. dwóch godzinach zsiad貫 mleko jest dok豉dnie mieszane i ju jako ser opada na dno kadzi. Po nast瘼nych kilku godzinach odcedzana jest serwatka z której wyrabia si inny rodzaj sera tzw. riccotta. Pozosta造 ser w kadzi dojrzewa ok. godziny. Po odpowiednim czasie kiedy ser dojrzeje tzn. przyjmie wi瘯sz odpowiednio kwasowo嗆 do wyrobu ju gotowej mozzarelli, zostaje wyci庵ni皻y na stó gdzie ocieka i w takim stanie jest szatkowany na drobne kawa趾i.

Drobne kawa趾i tego sera w specjalnej drewnianej kadzi zostaj zalane gor帷 woda. Ca豉 sztuka produkcji rozpoczyna si w豉郾ie teraz i od tego w jaki sposób zostanie odlana gor帷a woda z sera zale瞠 b璠zie czy mozzarella b璠zie mi瘯ka, ci庵n帷a si czy te twarda, a W這si bardzo s wyczuleni na dobr jako嗆 i 鈍ie穎嗆 tego sera. Nast瘼nie po odlaniu prawie ca貫j wody z sera urywa si taki gor帷y ser i w specjalny sposób formuje si ma貫 kuleczki (przewa積ie taki kszta速 ma mozzarella) i wrzuca do zimniej wody. W zimniej wodzie mozzarella nabiera kszta速u i twardnieje. Po krótkim czasie przek豉da si ser do odpowiedniej solanki, w której dojrzewa i nabiera smaku. Po kilku chwilach gotow ju mozzarell pakuje si do plastikowych wiader z odpowiednim roztworem s這no kwa郾ym (roztwór soli i kwasku cytrynowego) lub innych opakowa i rozwozi po sklepach. W takim roztworze mozzarella mo瞠 by przechowywana maksymalnie trzy dni. Ca造 cykl produkcyjny trwa do 8 godzin. Dobry znawca mozzarelli ju na pierwszy rzut oka, bez próbowania jej, mo瞠 stwierdzi czy jest wyprodukowana z mleka bufali czy krowy jak i mo瞠 wyda opinie o jej 鈍ie穎軼i - wygl康, kolor i konsystencja graj tu decyduj帷 rol. I tak produkuje si najrozmaitsze rodzaje tego sera tzn. najmniejsze jako cilegine (bocconcini) wielko軼i czere郾i po 50 gr, 100, 150, 200, 250 gr, a pó幡iej zaczynaj si plecionki kszta速em przypominaj帷e nasze polskie cha趾i, a wa膨ce 1, 2 lub 3kg. Jedynie na wi瘯sze 鈍i皻a robi si wi瘯sze plecionki i najwi瘯sza, która by豉 produkowana w zak豉dzie gdzie pracowa貫m wa篡豉 12 kg!!

I tak mozzarella w kszta販ie serca znajduje si na stole nowo瞠鎍ów! Petolla to p豉t mozzarelli, w który zawija si szynk parme雟k z pomidorami, rukol lub bazyli. Dodatkowo produkuje sie mozzarelle do 鈔odka, których wlewa sie 鄉ietan i s one produkowane jako wielkie kule o wadze ok. 1kg. Jest jeszcze jeden rodzaj mozzarelli w璠zonej tzn. affumicata lub provola - PYCHOTA! Poza tym ka盥e caseificio w inny sposób si produkuje - ma貫 zak豉dy produkuj mozzarell r璚znie, wi瘯sze s zmechanizowane. Powszechnie ceniona i poszukiwane jest mozzarella produkowana r璚znie (a mano) i tym samym jest dro窺za.

Ka盥ego dnia nachodzi這 mnie pytanie dlaczego my Polacy nie wykorzystujemy swojego potencja逝 mlecznego i nie produkujemy smacznej i pysznej mozzarelli ? Proces produkcji nie jest trudny, ja do dzi, w domowych warunkach robi czasem mozzarell na w豉sny u篡tek, mimo, 瞠 jestem ju w Polsce i nie pracuj przy produkcji sera.

 


 + dodaj informacj lub opini

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znak闚)

Tre嗆:

(Maksymalnie 5000 znak闚)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znak闚)

  

Ukryj pola

Powr鏒

W這chy   :   W這chy zdj璚ia   :  W這chy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze