Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / LOMBARDIA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
LOMBARDIA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Lombardia

Kuchnia tego regionu jest wyraźnie zróżnicowana, zależna od prowincji. Dominuje mięso i warzywa, powszechnie występują też potrawy z ryb słodkowodnych odławianych w okolicznych jeziorach.

Il panettone - dla Włochów to symbol Bożego Narodzenia, który jest obecny na każdym stole w czasie świąt. Oryginalny przepis pochodzi z 1490 r. z Mediolanu. Główne składniki to drożdże, mąka, masło i kandyzowane owoce.
La milanese  - cienki kawałek schabu, usmażony w panierce na maśle. Podawany skropiony sokiem z cytryny.
Riso alla pilota - danie typowe dla Mantui, ryż i sos z kiełbasy.

Lombardia - Risotto allo zafferano - ryż z szafranem

- ryż długoziarnisty 400 g
- masło 150 g
- półtora litra rosołu
- średniej wielkości cebula
- torebeczka szafranu
- parmezan do posypania
- sól

Ozłocić cebule na maśle po czym wsypać ryż rozgrzewając go przez 5 min. Dodawać powoli i stopniowo gorący rosół cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu do momentu aż wygotuje się rosół. Po 15 min. dodać szafran i masło. Na końcu posypać wszystko parmezanem.

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze