Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / LIGURIA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
LIGURIA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Liguria

Bliskość morza powoduje, że częstym składnikiem liguryjskich potraw są ryby morskie. Warzywa, zioła i bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek dopełnia często ich smak. Dzięki prostocie używanych składników uchodzi za jedną z najlżejszych na całym obszarze Włoch.

Sos pesto  - sos z bazylii, za którym przepadają włoskie dzieci.
La  torta pasqualina  - od 1400 r. symbol wielkanocny kuchni Ligurii. Słone lekkie ciasto z nadzieniem z karczochów,  jajek i liści boćwiny.

Liguria - Focaccia genovese

ciasto podobne do wyrośniętej pizzy,  jednak bez dodatków.

- puree z 2 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
- 20 g drożdży rozpuszczonych w małej ilości ciepłego mleka
- szklanka oliwy z oliwek extra vergine
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki soli

Wysypać mąkę i rozrobić ją z rozpuszczonymi drożdżami, solą, puree z ziemniaków i 1/3 oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto. Dla uzyskania lepszej konsystencji można dolać trochę wody. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu przez 45 min. Następnie wyłożyć na dużą blachę  posmarowaną oliwa i pozostawić kolejne 45 min. w ciepłym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować z wierzchu ciasto oliwą i piec aż  z wierzchu się ozłoci. Przed włożeniem do pieca na wierzch ciasta można ponakładać oliwki.

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze