Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przegl康arki internetowej zezwalaj na zapisywanie ich na urz康zeniu ko鎍owym U篡tkownika. Kontynuowanie przegl康ania serwisu bez zmiany ustawie traktujemy jako zgod na u篡cie plik闚 cookies. Wi璚ej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNO列I /  WΜCHY /  KUCHNIA WΜSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WΜSKA / LEKSYKON KUCHENNY / 
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
LEKSYKON KUCHENNY
[Powiadom znajomego]  A A A   

Leksykon kuchni w這skiej - warzywa w kuchni w這skiej


Bak豉瘸n

Bak豉瘸n (la Melanzana) – popularne we W這szech warzywo sprowadzone do Europy z Indii przez Arabów. Uprawiane od czerwca do wrze郾ia. W dos這wnym w這skim t逝maczeniu oznacza zepsute jab趾o. Wykorzystywane do wielu da, lubi帷e zw豉szcza du瞠 ilo軼i oliwy, czosnek i pomidory.

Broku造

Broku造 by造 znane ju staro篡tnym W這chom. Warzywo bardzo bogate w warto軼i od篡wcze. Zawiera substancje przeciwnowotworowe. Gotujemy go krótko we wrz帷ej wodzie w garnku bez przykrycia, inaczej szybko zmienia swój kolor z soczystej zieleni na brudne khaki.

Bób

Jedna z najstarszych uprawianych ro郵in (z rodziny motylkowatych). Szczególnie ceniona  w basenie Morza 字ódziemnego ju od epoki neolitu. Ro郵ina kultowa dla staro篡tnego Egiptu, jako „pokarm umar造ch”, dla Rzymian jak pisze Pliniusz Starszy (25-27r. n.e.)” najwi瘯szym powodzeniem cieszy si bób”. Do dzi cz瘰to u篡wany w kuchni w這skiej w postaci gotowanych str彗ów, nasion jak i m彗i z bobu.

Cukinia

Cukinia (z rodziny dyniowatych), rodowite warzywo w這skie. Stosowane w kuchni wszystkich regionów W這ch. S造nna jest zupa z cukini, ró積orodne zapiekanki, sosy. Wykorzystywane s równie kwiaty w sa豉tkach, deserach. Przysmakiem s 鈍ie瞠 kwiaty sma穎ne w cie軼ie na g喚bokim oleju. Powinno si wybiera warzywa niedu瞠, z b造szcz帷 skórk i j璠rne w dotyku. Od niedawna uprawiana równie w Polsce.
U nas niespotykane danie z cukinii to sma穎ne w chrupi帷ym cie軼ie kwiaty cukinii – fiori di zucchine.

Cieciorka

Cieciorka (ceci) – u nas zwana w這skim grochem. U篡wana populanie do zup, pasztetów i jako dodatek do gównych da. Podobnie jak nasz fasol trzeba j d逝go moczy i gotowa. Jest oryginalna i delikatna w smaku.

Fasola

Fasola (cannellini) – ro郵ina str帷zkowa w wielu odmianach. Króluje gównie w Toskanii, podawana z sa豉tami, makaronem lub po prostu polana oliw.

Grzyby

Grzyby – szczególnie uwielbiane przez W這chów. Bardzo lubi zbiera grzyby i je嗆 je pod ró積 postaci. Najbardziej cenione s borowiki szlachetne (porcini) i nie zast徙ione we w這skiej kuchni trufle (tortuffo). Trufli oczywi軼ie nie mo瞠 zbiera ka盥y. Trzeba posiada specjaln licencje i koncesje. Do niedawna 鈍ietnymi poszukiwaczami tych rzadkich grzybów by造 鈍inie. Jednak okazywa造 si równie wielkimi koneserami trufli i po odnalezieniu szybko je zjada造. Teraz do odnajdywania grzybów s逝膨 specjalnie do tego przeszkolone psy. Takie psy kosztuj nawet kilkana軼ie tysi璚y euro, ale przy cenach trufli szybko ten wydatek si zwraca.

Karczochy

Karczochy (carciofi) – pi瘯ne warzywo wygl康aj帷e jak kwiat o ciemnozielonych mi瘰istych li軼iach. Jest wiele sposobów przygotowywania karczochów. Mo積a je zapieka, faszerowa, marynowa. Cz瘰to d捫y si do serca karczocha, czyli obcina wierzchnie li軼ie, które je skrywaj.

Kasztany

Kasztany (castagna) – jadalna odmiana owoców kasztanowca. Popularne zw豉szcza w Toskanii, podobnie jak u nas pra穎na kukurydza sprzedawana na ulicy. Kasztany pieczone na 瘸rze wydobywaj帷ym si spod specjalnych patelni z otworami. Sprzedawane ulicznie na porcje.  W smaku s bardzo specyficzne i s這dkie. Podobno najlepiej smakuj w dzie 安i皻ego Miko豉ja – 6 grudnia. Wtedy to zapach kawy z ulic wypiera wo pieczonych kasztanów.

Opuncja

Opuncja (intem.) – kwiat kaktusa, p. rosn帷y na Sycylii. Bardzo smaczny i aromatyczny.

Pomidor

Pomidor (pomodoro) – najwa積iejsze warzywo we w這skiej kuchni. Jest z rodziny warzyw jagodowych, pierwotnie uprawianych przez Indian. Do W這ch trafi przypuszczalnie oko這 XVI w. Pame oznacza po w這sku owoc, a doro – z這to. Ten z這ty owoc obecnie ma mnóstwo odmian i sposobów przyrz康zania go. Najwi瘯szy wybór jest na po逝dniu W這ch, od soczystych agridolce (czyli kwa郾o-s這dkich) po malutkie pe軟e s這鎍a i bardzo s這dkie. Przysmakiem s te pomidory suszone na s這鎍u (pomodoro secco) i konserwowane w oliwie.

Rukola

Rukola – (rodzina kapustowatych), stanowi jeden z najwa積iejszych sk豉dników kuchni 鈔ódziemnomorskiej. Nadaje potraw lekko korzenny, oryginalny smak. Stosowana do sa豉tek „insalata”, zapiekanek, pizzy i kanapek na ciep這 typu bruschetta.

Szparagi

Warzywo z rodziny liliowatych, jedno z najwcze郾iej uprawianych przez cz這wieka. Znane ju Staro篡tnym Rzymianom. Do Polski szparagi dotar造 w XVIII w. i wyst瘼uj w odmianie bia貫j. We W這szech i Francji uprawia si szparagi zielone, s bardziej intensywne smaku i aromacie. W przeciwie雟twie do odmiany bia貫j nie trzeba ich obiera. W這si cz瘰to u篡waj w swojej kuchni, zw豉szcza region Umbrii, szparagów, które poniek康 charakteryzuj jej specyfik, s wykwintne, doskona貫 w smaku i bardzo proste do przyrz康zenia.

Soczewica

Soczewica (z rodziny motylkowatych), by豉 podstawowym wy篡wieniem w Staro篡tnym Egipcie. Popularna równie w Staro篡tnym Rzymie, gdzie raczej uchodzi豉 za potraw dla ubogich. Obecnie powróci豉 do 豉ski i jest szeroko stosowana we w這skiej kuchni, zw豉szcza jako nadzienie do pierogów, makaronów i da bezmi瘰nych. Szczególnie dobra jest soczewica o zabarwieniu lekko br您owym, jest to stadium lepszej dojrza這軼i od nasion soczewicy zielonej. Soczewica jest gównie popularna w Umbrii, gdzie zajmuje szczególne miejsce. Przyrz康za si z niej zupy, pasztety i s逝篡 jako dodatek do da mi瘰nych.

Szpinak

Szpinak – warzywo bardzo lubiane we W這szech, cz瘰to dodawane do ró積ych potraw. Zw豉szcza du穎 wariacji na jego temat ma Toscania, w której szpinak w po陰czeniu z ricott wiedzie kulinarny prym. Po陰czeniem tym nadziewane s m.in. nale郾iki, celoni, kluski gnocchi, ma貫 piero磬i tortellini.

Trufle

Trufle - najbardziej fascynuj帷e i najdro窺ze grzyby na 鈍iecie. Zbiera si je gównie w pó軟ocnych W這szech. Rosn pod ziemi, s trudne do wykrycia. Do ich poszukiwa wykorzystuje si specjalnie przeszkolone psy lub rzadziej 鈍inie, które te s mi這郾iczkami tych grzybów. Zbyt cz瘰to zdarza這 si, 瞠 szybko zjada造 znalezione okazy. Rozró積ia si wiele gatunków trufli m.in.: trufle czarne, bia貫, szaro-bia貫, letnie, zimowe. Ich aromat i smak jest tak silny i specyficzny, 瞠 u篡wa si ich jako przypraw do wykwintnych da, nie stanowi dania gównego.

Warzywa

Warzywa (Verdura) – W這si mog si poszczyci niezliczona ilo軼i rodzajów warzyw. Ciep造 klimat pozwala na hodowle nawet najbardziej wymagaj帷ych ro郵in i wydobycie z nich wszystkiego co najlepsze. Pod naszym niebem nie osi庵aj ju takiej pe軟i, cho熲y nawet te bardziej popularne, wydawa這by si rodzinne. Kapusta, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, to te w這skie warzywa goszcz帷e u nas tak powszednio za spraw królowej Bony Sforzy. To w豉郾ie ona 2-ga 穎na Zygmunta I Starego z Apullii (Boni, stolicy regionu) – od 1518 roku Królowa Polski, przywioz豉 nasiona i sadzonki warzyw, do dzi zreszt zwanych w這szczyzn.

 + dodaj informacj lub opini

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znak闚)

Tre嗆:

(Maksymalnie 5000 znak闚)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znak闚)

  

Ukryj pola

Powr鏒

W這chy   :   W這chy zdj璚ia   :  W這chy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze