Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / 
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
KUCHNIA REGIONALNA
[Powiadom znajomego]  A A A   

autor tekstu: Kamila Szymańska /Włochy/

Kuchnia regionalna we Włoszech

Przemierzając wzdłuż półwysep apeniński zdajemy sobie szybko sprawę, że we Włoszech nie ma miasteczka, które nie posiadałoby oryginalnych i jedynych w swoim rodzaju wyrobów gastronomicznych. Produktów o wielowiekowych tradycjach. Troska i miłość z jaką jeszcze dziś są tworzone demonstrują zaangażowanie kraju w kontynuacje tradycji i antycznej przeszłości. Italia to kraj gdzie kultura gastronomiczna jest najbardziej wszechstronna. 

To archipelag, pełen smaków, który przemierza się celem degustacji regionalnych produktów, zabieranych często jako pamiątka z podróży.

We Włoszech organizuje się kursy gotowania, degustacje  jak i liczne spotkania z wybitnymi osobowościami świata kulinarnego. To kraj tysiąca sosów, mięs kuchni Piemontu, dań pachnących bazylią rodem z Ligurii, risotta z Lombardii, jagnięciny z Sardynii, tortellini z Bolonii czy zup z Toskanii.

Tradycje przemijają. Taki niestety los niestety dosięga również kuchnie regionalne. Zwłaszcza młodzi zapominają lub być może nawet nie poznali smaku dawnych dań  powierzając na co dzień swój zmysł smaku anonimowym posiłkom.

Kilka przykładów produktów i dań regionalnych znanych na całe Włochy.

Wenecja Euganejska 

Risi e bisi - już od 1500 r. kultywowano na tych terenach ryż, stąd jego wszechobecność na stołach regionu. Risi e bisi to nic innego jak risotto z zielonym groszkiem z dodatkiem boczku pokrojonego w kostkę.
Fegato alla veneziana  - wątróbka z cielęciny smażona z cebulką i pietruszką na oliwie z oliwek.
Pandoro di Verona - to podobnie jak panettone symbol świąt we Włoszech. Do ciasta nie dodaje się jednak owoców kandyzowanych i ma cięższą konsystencje od swojego konkurenta.

Friuli Wenecja Julijska

Ricotta affumicata - biały serek z krowiego mleka, wędzony  nad drewnem aromatyzowany jałowcem i ziołami
Montasio - najbardziej znany ser z regionu
Il prosciutto di San Daniele - prosciutto crudo, rodzaj szynki solonej i suszonej
Speck
- wędzone prosciutto crudo 

Valle d'Aosta 

Fonduta alla valdostana - ser Fontina rozpuszczony z żółtkami w mleku
Risotto alla valdostana - risotto z serem fontina i żółtkami
Zuppa alla valdostana - świeża kapusta zapiekana w rosole z serem fontina

Trydent Górna Adyga

Almkäse - biały ser o najbardziej antycznej tradycji alpejskiej
Blutwurst - kiełbasa z krwią świni
Fleischkase - pieczone salami
Gerauchertes Hirschfleisch - wędzone mięso z jelenia

Umbria 

Trufle
Spaghetti al tartufo nero - spaghetti z czarnymi truflami
Frittata al tartufo - frittata - to zbite jaja bez mąki , smażone na placek o formie naleśnika. Tu z dodatkiem trufli.
Soczewica - znana na całe Włochy, jako typowa przystawka sylwestrowa. Podaje się ja gotowana, w sosie pomidorowym. Wróży pieniądze w Nowym Roku.

Lacjum

Spaghetti all'amatriciana - spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym
Gnocchi alla romana - kaszka grysikowa gotowana na mleku z dodatkiem sera groviera i parmezanu
Fiori di zucchine fritti - Smażone kwiaty cukini
Trippa alla romana - flaki po rzymsku podawane z warzywami w sosie pomidorowym 

Apulia

Calzone - małe nadziewane bułeczki pieczone o formie złożonych naleśników, zrobione z ciasta jak na pizze. Nadzienie może być z warzyw, oliwek czy z sardeli.
Orecchiette - najbardziej tradycyjny makaron z Pugli. Małe kawałki ciasta wyciskane kciukiem by uzyskać formę małego uszka.
Brasciole - zwijane mięso faszerowane szynką, pietruszką i mielonym pecorino po czym gotowane.
Carteddate -  typowy słodki przysmak Bożonarodzeniowy.

Abruzja 

I maccheroni alla chitarra - makaron na gitarze,  nazwa pochodzi od przyrządu ze strunami, na którym przygotowuje sie makaron. Po ugotowaniu podaje się z ragu - sosem pomidorowym  z dodatkiem mielonego mięsa.
Parrozzo - ciasto z mielonych  migdałów z polewą czekoladową.

Basilicata 

Gli strascinati , le manatelle, i maccaroni a ferrett - typowe makarony robione w domu.
Salsiccie - kiełbaski, które są konserwowane w oliwie z oliwek
Buratta, scamorza. manteca, caciocavallo, cacioricotta - sery krowie
Cruschi - suszona na słońcu papryka, smażona potem w oliwie
Calzoncelli - ciasteczka z nadzieniem z kremu z ciecierzycy, gorzkiego kakao i cukru
Mostaccioli di Avigliano - biszkopty nadziewane cukrem i czekoladą
Lumache al origano - ślimaki w oregano.

Kampania

Pizza - która zrodziła sie w Neapolu

Rrau albo ragu del guardiaporta - danie na bazie smalcu, tłuszczu z szynki i kawalków cielęciny faszerowanej serem, orzeszkami pinii, rodzynkami i pietruszką
Calamaretti alla napoletana - kalmary z orzeszkami pini i czarnymi oliwkami
La pastiera napoletana - ciasto z serem ricotta i pomarańczami
Baba - przepyszne babeczki z ciasta nierozpuszczającego się, trzymane są w słoju z rumem lub limoncello z Saronno
Mozzarella di bufala - mozzarella z mleka bawolicy

Kalabria

Patate al forno - ziemniaki z pieca
La ciambrotta - danie wegetariańskie, makaron ze smazonymi jajkami i serem pecorino
Murserddu - flaki i kawałki mięs w czerwonym winie
Lody, które tradycyjnie je się na śniadanie w Reggio Calabria razem z brioche.

Molise

La Mostarda d'uva - marmolada z winogron
Zupy rybne w wielu odmianach
La pasta e fagioli - podobna do znanej w Polsce fasolki po bretońsku tyle, że bardziej płynna i z dodatkiem krótkiego makaronu
La polenta e salsicce alla griglia - polenta krojona na kawałki i smażona na grilu razem z kiełbaskami
Macche - mąka kukurydziana gotowana, póżniej cięta na kawałki i podawana z miodem i gotowanym winem lub kiełbasą
Cicerchiata a Natale,  la Pigna i Casciatelli a Pasqua - słodycze
I Cauciuni - ciastka faszerowane nadzieniem z ciecierzycy
Ostie farcite - ciasteczka faszerowane orzechami i migdałami - to przysmak bożonarodzeniowy i sylwestrowy.

Sicilia 

Sałatka z pomarańczy podawana z czerwoną cebulą
I cannoli siciliani - rożki z chrupkiego ciasta nadziewane kremem z kandyzowanych owoców i sera ricotta
La cassata gli arancini - małe babeczki faszerowane ragu i parmezanem. Inne,  nie mniej znane babeczki są faszerowane mięsem z kurczaka i szpinakiem lub tylko serem ricotta lub caciocavallo
Pasta con le sarde - spaghetti z sardynkami, korzeniem kopru, posypana mielonymi migdałami
Sfinciuni
- rodzaj wysokiego ciasta focaccia z kawałkami cebulki, pomidorów, sardeli i sera.

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze