Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / FILARY KUCHNI WŁOSKIEJ / KAWA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
KAWA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Kawa

Włosi pokochali kawę. Podobnie jak z winem, w trosce o jakość wyznaczyli reguły w obrębie, których należy się poruszać by wydobyć właściwy smak i aromat.

Espresso

Espresso według tych wskazań musi podane być w niedużej filiżance z grubej porcelany. Ilość jest zależna od regionu - im bardziej na południe tym używa się mniej wody przy zaparzaniu - maksymalna ilość to pół filiżanki (25 ml). Kawa powinna być zmielona w młynku z żarnami, przy czym żarna mają być co pewien, ściśle określony czas wymieniane. Ekspres ciśnieniowy najwyższej jakości i utrzymany w czystości - tak by nic nie zakłócało smaku naparu.
Włosi cenią sobie zarówno doznania smakowe, węchowe jak i wizualne. Dobrze zaparzone espresso winno mieć gęstą piankę na wierzchu, która powinna być trwała. Mówią, że kawa jest wówczas "molto cremosa". Jeśli chodzi o smak to cenią sobie równowagę pomiędzy słodkością, gorzkością i kwasowością.

Szczególnie na południu Włoch sama nazwa caffe oznacza małe espresso. W wypadku caffe latte - do espresso dodaje się niedużą ilość podgrzanego mleka - tak by kawy nie wychładzać. Zdarza się jednak, że w szczególnie gorące dni na indywidualne zamówienia dodaje się mleko chłodne.

Kilka sposobów przygotowania kawy we Włoszech

un espresso - kawa espresso

una moca - bardzo mocna kawa

un caffe freddo - kawa mrożona

un caffe latte - kawa z gorącym mlekiem

un caffe lungo (lub allungato) - espresso z większą ilością wody

un caffe americano - kawa z dużą ilością wody - sprzedawana bardziej z myślą o turystach

un caffe ristretto (lub corte) - espresso z mniejszą ilością wody

un caffe corretto - kawa z alkoholem

un caffe macchiato - espresso z odrobiną spienionego mleka

un caffe decaffeinato - kawa bezkofeinowa

Krótki rys dziejowy - jak to z kawą było

Włochom zawdzięczamy rozpowszechnienie kawy w Europie, we Włoszech powstała też pierwsza na świecie kawiarnia. Napój ten, wcześniej powszechnie znany w krajach muzułmańskich, od XV wieku objęł także kraje chrześcijańskie. Weneccy kupcy bardzo szybko zorientowali się jak wielki rozwój rynku może przynieść handel kawą. Zaczęli transportować ogromne ilości kawy do Wenecji i Triestu. Kawa szybko podbiła Serenissima. Rozwój był tak gwałtowny, że pod koniec XVII wieku władze Wenecji ograniczyły ilość weneckich kawiarń do 206. Działo sie to gdy w bardzo krótkim czasie tylko na placu Św. Marka powstało aż 25 kawiarni! Nie tylko portowa Wenecja czy Triest były miejscami gdzie kawa odgrywała ważną rolę, także kupcy z Neapolu, Livorno czy Genui bogacili się na "małej czarnej". W samej Wenecji od 1720 po dziś dzień działa kawiarnia "Florian".


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze