Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / SMAKI ITALII - zdjęcia / PRODUKTY
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
Produkty - Włochy
Autor fotografii: Małgorzata Kistryn
dawne odmiany pomidorów, nazywane heirloom, po angielsku często zwane też heritage, w Polsce spotkałam się z nazwą pomidor z rodowodem , retro, tradycyjny. Są w różnych kolorach, kształtach , smakach
sycylijskie marcepanowe słodkości
różne sery pecorino (  z owczego mleka, pecora owca po włosku ) wytwarzane szczególnie w centrum i na południu i na wyspach
prażone jadalne kasztany, jesienią, zimą dosyć popularne we Włoszech
małże św. Jakuba ( rodzaj przegrzebków ), po włosku: capasanta, cappasanta, pettine di mare, conchiglia di San Giacomo ...
najdziwniejszy z cytrusów: cytron ( cedrat ) odmiana : ręka Buddy, skórka używana np. do kandyzowania i wyrobu wielu słodyczy
karczochy ( ja je uwielbiam w wersji na surowo ze świeżą oliwą, solą i pieprzem, czyli toskańskie  pinzimonio w wersji karczochowej )
pomidory, typu  bawole serce, po włosku cuore di bue
pomidory tradycyjne, kiepsko wygladają, ale smak mają genialny!
pomidory, typu  bawole serce, po włosku cuore di bue
kręgi serów
odmiana salami
kwiaty cukini bardzo często wykorzystywane np. jako przystwaka , np. smażone w cieśćie  przypominającym naleśnikowe
borowiki i świeże liście laurowe
Kwiat szafrana uprawnego
kasztany jadalne
nieszpułka ( nieśplik ) ale wersja jesienna, mniej znana,jest twarda i  nadaje się do jedzenia dopiero po przemrożeniu  i przetworzeniu, wersja wiosenna, podobna nieco do moreli z wyglądu
młoda cukinia wraz z kwiatami
kiełbasy i szopka .. bo to było w grudniu
rodzaje cykorii włoskiej , radicchio, to roddzaj cykorii sałatowej, charakteryzuje się różnym stopniem goryczki, jest produktem lokalnym w Veneto i Trentino
też rodzaj  radicchio tym razem Catstelfranco Veneto IGP, charakterystyczny kremowożółty kolor z purpurowymi cętkami, jest lekko gorzka, chrupiąca
fondi di carcioffi , jakby to przetłumaczyć końcówki karczochowe? w każdym bądź razie jest to dno kwiatu karczocha gotowe do różnych celów kulinarnych, to jest ta najlepsza część karczocha, typowe dla kuchni weneckiej
PRODUKTY
[Powiadom znajomego]  A A A   

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze