Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przegl康arki internetowej zezwalaj na zapisywanie ich na urz康zeniu ko鎍owym U篡tkownika. Kontynuowanie przegl康ania serwisu bez zmiany ustawie traktujemy jako zgod na u篡cie plik闚 cookies. Wi璚ej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNO列I /  WΜCHY /  KUCHNIA WΜSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WΜSKA / KUCHNIA REGIONALNA / EMILIA ROMANIA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
EMILIA ROMANIA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Emilia Romania

Kuchnia regionu Emilia-Romania to jedna z najbardziej zró積icowanych i najbogatszych we W這szech. Opiera si m.in. na parmezanie (Parmigiano Reggiano) - s造nnym serze z okolic Parmy, makaronie, chlebie, zimnych mi瘰ach - cz瘰to ciel璚ych, a tak瞠 rybach. Popularne s piero磬i tortellini jaki i lasagne. Nale篡 oczywi軼ie pami皻a o s造nnej szynce parme雟kiej (prosciutto di Parma).

Lasagne al forno - p豉ty ciasta jak na makaron, zapiekane warstwami przek豉dane mielonym mi瘰em, pod parmezanem i beszamelem.
Piadina romagola - placki chlebowe, doskona貫 do nadziewania
Tortellini - piero磬i z przeró積ym rodzajem nadzienia

Emilia Romania - Pasta alla vodka - makaron z alkoholem

(czas ok. 30 min.)

- 350 g krótkiego makaronu rurki typu penne rigate
- 4 dojrza貫 pomidory
- 1 ma豉 cebula
- 1/2 kieliszka wódki
- 1 l homogenizowanej 鄉ietanki kuchennej
- sól i pieprz

Obra ze skórki pomidory i poci望 na kawa趾i. Cebulk poci望 w talarki i udusi na ma造m ogniu z oliw z oliwek, podlewaj帷 troszk wod. Doda do niej poci皻e pomidory i dusi razem pod przykryciem. Po 10 minutach doda 鄉ietan (lekko osolon, aby unikn望 zwa瞠nia) i wódk. Dusi jeszcze tylko przez 1 minut. Wymiesza z ugotowanym all dente makaronem i podawa na gor帷o.


 + dodaj informacj lub opini

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znak闚)

Tre嗆:

(Maksymalnie 5000 znak闚)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znak闚)

  

Ukryj pola

Powr鏒

W這chy   :   W這chy zdj璚ia   :  W這chy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze