Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
AKTUALNOŚCI /  WŁOCHY /  KUCHNIA WŁOSKA /  SUBIEKTYWNIE /  TURYSTYCZNIE / 
KUCHNIA WŁOSKA / KUCHNIA REGIONALNA / AOSTA
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  
AOSTA
[Powiadom znajomego]  A A A   

Widok na Alpy

30 tysięczna stolica małego regionu alpejskiego - Doliny Aosty cieszy się zasłużoną sławą u turystów, zwłaszcza narciarzy związanych z trasami Monte Bianco.

Najmniejszy z regionów Włoch poprzez swoje sąsiedztwo z Francją i Szwajcarią dziedziczy wiele z kulinarnych tradycji tych narodów. Podziela również swoje tradycje z Piemontem, którego przez długi czas była prowincją. Makaron i oliwa z oliwek są nowościami w krzepkiej kuchni opartej na serze i mięsie, żytnim chlebie, ziemniakach, polenta, gnocchi i zupach. Krowy pasące się na stokach dostarczały przez całe wieki mleka na produkcję masła i znakomitych serów. Sera używało się jako dodatek do polenty, łączyło z risottem, zagęszczało zupy.

Specjalności mięsną Valle d'Aosta jest gulasz z wołowiny zwany carbonade i panierowane kotlety z cielęciny. Rzeki i strumienie dostarczały pstrągów na stoły i biedniejsze i te bogatsze. Lasy zaś dziczyzny, zajęcy a z ptactwa kuropatw.

Valle d'Aosta

Fonduta alla valdostana - ser Fontina rozpuszczony z żółtkami w mleku
Risotto alla valdostana - risotto z serem fontina i żółtkami
Zuppa alla valdostana - świeża kapusta zapiekana w rosole z serem fontina 


 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze