Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
 
REGIONY WŁOCH /  GALERIE FOTOGRAFÓW /  SZKICE Z WŁOCH / 
REGIONY WŁOCH / KALABRIA / 
Bilety Lotnicze
[NEWSLETTER]
  

Calabria

KALABRIA
[Powiadom znajomego]  A A A   



Galeria zdjęć uzyskana dzięki

Trattoria da Cesare, ul. Krupnicza 6, Kraków

[link]

autor tekstu: Małgorzata Kistryn

Kalabria, Kalabria

Kalabria najbardziej na południe wysunięty włoski region na półwyspie, jeden z regionów o najbogatszej historii, region o niezwykłym dzikim pięknie. Kraina wysokich, surowych gór, lasów, wzgórz, jezior i oczywiście wspaniałego wybrzeża.

Poeta Gabriele d’Annunzio nazwał lungomare di Reggio Calabria „il piu’ bel chilometro d’Italia” („najpiękniejszym kilometrem Włoch”).

Kraina bogata w lasy, często przypominające te z północy Europy, obfitujące w zwierzynę i rzadko spotykane rośliny. Region, który niemal w tym samym miejscu oferuje podróżnikowi wspaniałe wybrzeże i wysokie góry. Kalabria to jakby górzysty półwysep wciśnięty w dwa morza: Jońskie i Tyrreńskie. Nic też dziwnego, że tylko w tym regionie są aż 3 Parki Narodowe: Sila, Pollino i Aspromonte. Klimat na wybrzeżu jest typowo śródziemnomorski, gorący. Temperatury nawet w zimę nie spadają poniżej 10 stopni. Niewiele kilometrów w głąb lądu klimat staje się prawie alpejski. Gdy do tych wspaniałości krajobrazowo klimatycznych dodamy bogatą historię, liczne miejsca kryjące skarby archeologiczne jawi się przed nami kraina wymarzona dla turysty. A jednak od czasów dawnych podróżników, nawet Grand Tour d’ Italia, nie zawierała Kalabrii w swoim spisie miejsc koniecznie odwiedzanych. Także i teraz turystyka nie jest silnie rozwinięta, a już na pewno nie jest tak rozwinięta jak na to Kalabria zasługuje. Do atrakcji krajobrazowo - przyrodniczych, archeologicznych skarbów, zabytków bizantyjskich należy dodać niezwykle bogate tradycje folklorystyczne i kulinarne.

Kalabria jest górzysto-wyżynna, zaledwie 8% stanowią równiny. Ze względu na takie ukształtowanie terenu rolnictwo i hodowla od zawsze napotykały na wielkie trudności. Także przemysł w Kalabrii jest słabo rozwinięty, nie ma wielkich miast. Dzięki temu jednak plaże, wybrzeże należą do najpiękniejszych w Italii. W głębi lądu zaś możemy podziwiać wspaniałe góry i parki narodowe. Ze względu jednak na takie ukształtowanie Kalabria od zawsze była terenem biednym, może wyłączywszy jedynie okres tzw. Wielkiej Grecji (La Magna Grecia). Ale i wtedy bogactwo dotyczyło miasteczek a nie całego regionu. W związku z tym od dawna w regionie tym występuje silna emigracja (do Ameryki, północnych Włoch, Europy). Prawdopodobnie też w związku z tym więcej Kalabryjczyków mieszka poza Kalabrią.

Mimo tych trudnych warunków dla rolnictwa i hodowli spotkamy w tym regionie wspaniałe gaje oliwne. Uprawa oliwek to niezwykle dawna tradycja, można tu spotkać bardzo sędziwe drzewa oliwne jak np. gigantyczne drzewo, któremu nadano imię świętego Antoniego. Obwód tej oliwki przekracza kilkanaście metrów i jest to żywy dowód prastarej tradycji. Także uprawa winorośli była już rozwinięta w okresie Magna Grecia. Grecy obszar dzisiejszej Kalabrii nazywali Enotria, Oinotria ( terra del vino, czyli ziemia, kraina wina). Dopiero Rzymianie zaczęli nazywać tak nie tylko południowe Włochy, ale cały teren dzisiejszej Italii. To stąd pochodzi Ciro, czerwone wino, które podawano już zwycięzcom olimpijskim. Pod koniec XVI wieku Arabowie sprowadzili tu z Azji bakłażany. Warzywo, bez którego, trudno sobie wyobrazić kalabryjską kuchnię. Jak ważne ono jest wystarczy wymienić tylko niektóre z odmian uprawianych: asmara, nubia, tripolina, larga morada,, Slim Jim, Mostruosa di New York, Violetta lunga di Napoli, Violetta di Firenze, Bellezza nera…. Stąd pochodzi słynna czerwona cebula: cipolla rossa di Tropea. Także ostra papryka, peperoncino, stała się nieodzownym składnikiem kulinarnym. Ostre papryczki z Kalabrii są na przykład nieodzownym składnikiem słynnej kremowej, ostrej kiełbasy ‘nduja. Niezwykle ważny dla tego regionu jest także chleb, rośliny strączkowe, oczywiście skarby morza. Mówiąc o rybach trzeba wspomnieć chociaż o mieczniku (pesce spada) czy sztokfiszu. Jak ważny jest połów miecznika i kulinarna tradycja z nim związana wystarczy nadmienić, że w lipcu w miejscowości Bagnara obchodzi się święto miecznika. Chętnie uprawia się tu także różne odmiany melonów, dających orzeźwienie w czasie długiego kalabryjskiego lata. Jak na całym południu Włoch także w Kalabrii niezwykle znaczenie ma wyrób likierów z cytrusów, z charakterystycznym dla Kalabrii likierem z bergamotki. Jak zwykle w przypadku każdego włoskiego regionu kulinaria to niekończąca się opowieść. Dzięki współpracy z krakowską Trattoria da Cesare mamy nadzieję kontynuować tę opowieść….

 + dodaj informację lub opinię

TWOIM ZDANIEM...

Temat:

(Maksymalnie 150 znaków)

Treść:

(Maksymalnie 5000 znaków)

Podpis:

(Maksymalnie 50 znaków)

  

Ukryj pola

Calabria mio amore

2010-03-18

Szkoda, ze nie było podpisów, bo nie wszystko rozpoznałam. Mam setki a może tysiące zdjęć z Kalabrii, bo jestem tam co roku od kilku lat. Mało znamy ten region, szczególnie jego wnętrze. W tym roku odwiedzę kolejną kalabryjska perełkę - Gole di Raganello i albańskie miasteczko Civita. Góry Aspromonte, Sila, Serre to niezapomniane widoki, moje ukochane kręte drogi, urokliwe miasteczka, gdzie turyści prawie nie bywają, smakowite sery, dolce piccante di peperoncino. Idziesz ulicą a ktoś ci mówi buon giorno i uśmiecha się jakby cię znał. Uwielbiam Kalabrię i co roku w drodze na Sycylię i spowrotem zawsze zapuszczam się w jej cudowne zakamarki.

:: Anna Turska

Powrót

Włochy   :   Włochy zdjęcia   :  Włochy zabytki   :  Italia  >    24stolice   :   Lizbona    >     Bilety lotnicze